Ápolás

Azért, hogy minél tovább örülhess a terméknek

Köszönjük a vásárlást! Nagyon örülünk, hogy ha a divatról van szó, a Modivo-t választottad! Használati és ápolási tippeket készítettünk elő számodra, hogy minél hosszabb ideig örömöd leld abban, amit vettél.

Ruhaápolás

Ruhanemű

Azért hogy a ruhanemű megtartsa minőségét és évekig szolgáljon, fontos, hogy alkalmazkodjunk a kezelési útmutatóhoz, amelyek a ruhák belső címkéjén piktogramok formájában szerepelnek, azaz az ún. textil-KRESZ-hez.

Hatékony és biztonságos ruhaápolás

Figyelj a megfelelő hőmérsékletre!

 • Mindig a gyártó által előírt hőmérsékleten végezd a mosást! Erre vonatkozó információt a címkén található kis teknő alakú piktogramban találsz.
 • Termikus ruházat esetében mindig 40 °C alatti hőmérsékleten végezd a mosást! Ezáltal megmaradnak a tulajdonságai és nem fog összemenni.
 • Figyelj oda a mosott ruha színére:
  • Fehéret fehérrel, a feketét és színeseket pedig hasonló árnyalatú ruhákkal együtt moss!
  • Sötétebb ruhákat és farmert kifordítva moss!

Megfelelő mosószert használj a mosásnál!

 • Fekete ruhához fekete ruhák mosására alkalmas mosóport használj!
 • Munkaruházatot csak az arra alkalmas mosószerrel moss, ami sportruházathoz is szükséges. Így kerülhető el a membránok tömítődése. Ne használj öblítőt és fehérítőt!
 • A kötött és gyapjúból készült ruházatot arra alkalmas szerekkel tisztítsd!

Vedd figyelembe, hogy a különböző ruhaneműk, különböző mosási igényekkel rendelkeznek!

 • Figyelj a centrifugálásra! A túlzott centrifugálás deformálhatja a ruhák alakját. Vedd figyelembe a gyártó ruha ápolásra vonatkozó tanácsait!
 • A fehérneműt mosd külön, egy arra alkalmas zsákocskában. Így elkerülhető, hogy a kampók, merevítők, csatok sértsék  a ruhatár többi részét.
 • Munkaruházatot ne centrifugázz, csak ereszd le a vizet!

Szárítás, vasalás, tárolás

 • A szárítás során figyelj a gyártó javaslataira! Kémiai tisztítást csak akkor végezz, ha a gyártó engedélyezi!
 • Termoaktív ruházatot ne száríts napon! Ez kifakuláshoz vezet vagy összemehet tőle a ruha.
 • Természetes szőrméket leginkább pamut zsákokban érdemes tárolni. Mindenekelőtt figyelj, hogy ne érje őket nedvesség! Szükség esetén egy szellős helységben szárítsd, távol  melegítő berendezésektől és fűtőtestektől! Természetes szőrmékhez ne használj tisztítószereket!
 • La pelliccia naturale va adagiata dentro un sacco per abiti di cotone. Soprattutto cerca di non bagnarla. Se necessario asciugala in un luogo ventilato, lontano di termosifoni e caloriferi. Non usare i detersivi.
 • A kötött árut ne csavard ki és szárítsd fekvő helyzetben! Javasoljuk, hogy két törölköző között szárítsd: a törölközőket cserélgesd, amíg meg nem szárad a ruha, majd egy tiszta törölközőn vagy pokrócon igazítsd megfelelő formára!
Cipőápolás

A cipőhasználat alapvető szabályai

1. Fel- és levétel során ellenőrizd, hogy megfelelően kikötötted-e a cipőd. Ez az egyszerű tevékenység lehetővé teszi, hogy a szára és a rögzítés megfelelően merev marad és nem hajlik el, nem törik és nem nyúlik meg.

2. Azért, hogy a kéreg ne törjön meg és a felsőrész ne szakadjon, a cipő felvételéhez használj cipőkanalat!

3. Kerüld a cipő elázását vagy túlzott izzadásnak való kitételét! Még a megfelelően kezelt cipőt is el lehet áztatni esőben vagy amikor olvad a hó, ezért ilyen időben a Waterproof jelzéssel ellátott lábbeli a legjobb választás. Ha mégis beázott a cipőt, akkor azt szobahőmérsékleten szárítsd, távol a különböző hőforrásoktól. Emlékezz, hogy a gyártó nem vállal felelősséget a külső tényezők által okozott hibákért, ezért ha az adott körülmények nem megfelelőek a lábbeli használatához, az nem rendeltetésszerű használatnak fog minősülni.

4. Amennyiben bőr cipőt választottál betét nélkül vagy természetesen színezett betéttel, előfordulhat, hogy fogni fog a színe. Ez egy természetes folyamat, amely átmeneti jellegű. Szintetikus talppal rendelkező lábbeliknél ez nem fordul elő.

5. Az elhasznált cipő sarok, fűzők és a cipő belső részéről való gondoskodás (betétek cserélése) a Te feladatod és nem képezi reklamáció tárgyát.

6.  A cipőt használd rendeltetésszerűen, pl. a házi cipőket zárt, száraz helyiségekben a sportcipőket pedig arra alkalmas terepen.

7. A bőr, rétegzett és bőrrel bevont sarkak kezelést igényelnek, ugyanúgy mint a cipő további felülete.

8. A Waterproof és Water resistant jelzésekkel ellátott cipőket rendszeresen impregnálni kell, így tudod megőrizni azok vízálló képességét.

Impregnálás? Konzerválás? Ellenőrizd, hogy megfelelően kezeled-e a ruhatárad?

A lábbeli technikai állapota és élettartama a megfelelő ápolás függvénye. Ezt a folyamatot érdemes a vásárlás pillanatában megkezdeni. Javasoljuk, hogy az új cipőket –még használat előtt- alaposan impregnáld! E célból vigyél fel egyenletes rétegű, az adott bőr vagy egyéb anyagnak megfelelő impregnáló készítményt. Felvitel előtt bizonyosodj meg arról, hogy a cipő ne legyen nedves vagy vizes! Az impregnálást ismételd bizonyos időközönként, valamint minden vizes vagy nedves tisztítás után. Kerüld a nedves cipők polírozását és a túlzott mennyiségű ápolószer felvitelét is!

Emlékezz, hogy idővel –mechanikus elhasználódás vagy időjárási hatások esetén- az impregnálószerek hatásfoka csökken. Ez egy természetes folyamat, mely a cipő minőségétől független és amely visszafordíthatatlanul a cipő minőségének romlásához vezet. Ezért érdemes odafigyelni arra, hogy minél jobb minőségű cipőápolási szereket alkalmazzunk, megfelelően kiválasztott zsírokkal, olajokkal -amelyek megfelelő színezőanyagok hozzáadása által - felfrissítik a cipő kinézetét. Azt, hogy milyen cipőtisztítási technikát alkalmazzunk és milyen ápolószereket használjunk annak függvénye, hogy milyen anyagból, bőrből készült a cipő.

Bőr – hatásos konzerválási módok

A bőr, mint minden más természetes anyag, különböző struktúra és szín mintázatokat mutathat az anyag teljes felületén. Az esetleges szín vagy mintázatbeli különbségek a bőr természetes tulajdonságaiból fakadnak.

Nappabőr felsőrész

A szennyeződést tiszta vízzel nedvesített szivaccsal vagy anyaggal távolítsd el! A megtisztított árut hagyd szobahőmérsékleten megszáradni! Majd vigyél fel és kenj szét egy kevés cipő pasztát vagy krémet, amely az adott anyag ápolására alkalmas. Száradás után egy puha anyaggal polírozd! Emlékezz, hogy óvatosan használd az önfényező pasztákat, amelyek károsíthatják a külső anyagrészt.

Nubuk vagy velúr felsőrész

A szennyeződést erre a célra kijelölt gumi vagy kevert sörtéjű kefével távolítsd el! A lábbeli színének élénkítésének céljából vigyél fel speciális aeroszolos színező készítményt, a beázás megelőzése céljából javasoljuk az őszi-téli cipők impregnáló készítménnyel történő kezelését is. Ne használj pasztákat vagy krémeket, mert a zsíros foltokat nem fogod tudni velük eltávolítani.

Repedezett struktúrájú bőr felsőrész ( pull-up crazy horse típus)

A szennyeződést nedves kendővel vagy szivaccsal távolítsd el! Szárítsd szobahőmérsékleten és utána vigyél fel aeroszolos ápoló szert!

Lakkozott valamint bőrutánzat felsőrész

A szennyeződést mosd le egy kendővel vagy nedves szivaccsal és hagyd szobahőmérsékleten száradni! Száradás után alkalmazz színtelen cipőkrémet vagy szintetikus bőrhöz alkalmas aeroszolt!

Szövet felsőrész

A tisztítást erre a célra alkalmas, puha, tisztítószeres vízben áztatott szivaccsal végezd!

Vízálló cipő

A vízálló membránnal rendelkező cipőket nedves kendővel frissítsd! A száraz felületre, amely lehetőleg meleg, vidd fel az aeroszolos konzerváló készítményt! Ha a cipő vízálló és speciálisan impregnált bőrből készült, használj erre a bőrfajtára kijelölt waxot vagy aeroszolos impregnálót! Az anyag felülete enyhe színárnyalat változáson mehet keresztül, ami nem jelenti a termék károsodását.

Bőr talp

A talp szennyeződéseit legjobb, ha nedves kendővel távolítod el, szobahőmérsékleten, szárítás után a talp széleinél, és a sarkakra vigyél fel színtelen ápolószert! Várj egy kicsit és polírozd! Igyekezz elkerülni az átázást, amely szétválást és a ragasztó elengedését okozhatja.

Termoplasztikus kaucsuk talp, bőr részekkel

A szennyeződéseket nedves kendővel távolítsd el! Az ilyen típusú cipőknél különösen figyelj az átázás elkerülésére. Amennyiben ezt mégsem sikerült elkerülni, a szárítást szobahőmérsékleten végezd!

Táska- és hátizsákápolás

A táskákat és hátizsákokat nem tesszük ki mosásnak, túlterhelésnek– ismerd meg a szabályokat!

1. A táskákat és hátizsákokat, úgy mint a cipőket, használd rendeltetésszerűen! Emlékezz a megfelelő, rendszeres konzerválásra!

2. Kerüld a túlzott terhelést, az anyag túlfeszítését, mert az az arra érzékeny részletek sérülését okozhatja, úgy mint: pántok, fogantyúk, vállszíjak, stb.

3. Ahhoz, hogy minél tovább megőrizzék esztétikus tulajdonságaikat,  kerüld a dörzsölődésüket és vigyázz az éles, érdes tárgyakra, amelyek horzsolásokat vagy más mechanikus sérüléseket okozhatnak.

4. A termékeket anyaguknak megfelelően konzerváld! Mosógépben való mosásuk, mechanikus tisztításuk roncsolja a terméket és a reklamáció elutasítását vonják maguk után.